Eindeloos genieten aan de Wijkse Boulevard

Beschrijving inrichtingsplan

Stadsstrand Dorestrand is geprojecteerd in de uiterwaarden van de oude rivierarm van de Nederrijn geheel buiten de invloedssfeer van het doorgaande scheepverkeer op de Nederrijn. Ten westen wordt het gebied begrensd door het Inundatiekanaal en ten oosten door de jachthaven Rijn en Lek. De afstand Dorestrand-bestaande stadshaven bedraagt hemelsbreed 200m en de afstand Dorestrand-historische centrum ca. 500m. Door deze korte afstanden is het stadsstrand optimaal bereikbaar voor fietsers en voetgangers.
De bestaande oeverlijn van de Oude rivierarm is teruggelegd; dit ter vergroting van de waterplas. De nieuwe oeverlijn vormt de toekomstige begrenzing van de waterplas en de overgang naar het zandstrand. Door het terugleggen van de oeverlijn komt het gehele strand in een kom te liggen.
Met het opspuiten van het zand rondom de ontstane waterplas ontstaat een ruim bemeten strand met een breedte van max. 25.00m.

De gehele waterplas is afgezet met een kurklijn om te voorkomen dat zwemmers zich in het stroomgebied van de rivier de Nederrijn gaan begeven. In de uitmonding is de bestaande rivierdijk langs de Nederrijn door middel van een strekdam verlengd en enigszins uitgebogen richting stadsstrand. Hierdoor wordt voorkomen dat het snelstromende water van de Nederrijn terechtkomt in de kom van het stadsstrand. Het ondiepe water en de ligging in de vorm van een ‘kom’ maken op deze manier van het stadsstrand een hotspot voor recreanten. Voor de zonneaanbidders is het stadsstrand omgeven met groene zones en ligweiden. Voor diegene die liever de schaduw opzoeken, zijn er in het plan verschillende schaduwplekken opgenomen. De groene zone biedt voldoende ruimte om te picknicken, te voetballen of andere activiteiten te ondernemen. Het stadsstrand is er voor jong en oud.

Een aansprekende horecagelegenheid is voor het stadsstrand een belangrijke factor om het strand meer te laten zijn dan een stuk groen en zand dat af en toe gebruikt wordt. Het is essentieel voor een hoog bezoekersaantal. Om die reden is in het inrichtingsplan ruimte gereserveerd voor een strandpaviljoen. Van april tot oktober kan men hier terecht voor een kop koffie, een drankje of een lekkere hap. Dit aan de hand van een eenvoudige kaart. Lokale ondernemers zoals de bakker, de slager, de stadsbrouwerij, etc. kunnen daar ook aan bijdragen. Op het terras kan worden genoten van de rust en het prachtige uitzicht over de rivier. Even ontsnappen aan de dagelijkse sleur.

Horeca maakt de inrichting van recreatieve voorzieningen (surfplankenverhuur, beachvolleybal-/voetbaltoernooi e.d.) mogelijk en zorgt tegelijkertijd voor toezicht en beheer. Daarnaast is het een prima locatie voor het organiseren van bedrijfsbijeenkomsten en bedrijfsactiviteiten. Het succes valt of staat met een enthousiaste ondernemer die mensen weet aan te spreken en er vol voor gaat. Gezien de mogelijke hoge waterstanden moet het strandpaviljoen op in hoogte verstelbare palen worden geplaatst of verplaatsbaar zijn.

Voetgangersbrug Wijkse Boulevard

Om een toegankelijk, leefbaar, sociaal veilig stadsstrand te realiseren is het belangrijk dat er aantrekkelijke en veilige routes worden aangelegd met name voor voetgangers en fietsers. Op dit moment ontbreken nog schakels in de toegankelijkheid van het plangebied.
Ter verbetering van de belangrijke voetgangersverbinding ‘De Wijkse Haven/Binnenstad/Stadsstrand’ v.v. en als onderdeel van de toekomstige ‘Wijkse Boulevard’, wordt een voetgangersbrug over het Inundatiekanaal aangelegd. Hiermee ontstaat een rechtstreekse loopverbinding tussen de jachthavens langs de Dode Arm en de historische binnenstad van Wijk bij Duurstede.
Het Inundatiekanaal incl. de beide inlaatsluizen maken onderdeel uit van de historische stad. Om die reden is het belangrijk dat de voetgangersbrug zorgvuldig wordt ingepast in zijn omgeving.